Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açıkladığı sendika üye sayıları, bazı sendikaların %1’lik barajı aşamadığını gösterdi. Enerji Çalışanları Sendikası (EÇS) %0.96’da kalırken, EÇS Hukuk Danışmanı Uğur Güler, bakanlığın verilerinin güncel olmadığını savunarak dava açtıklarını belirtti. Güler, Yargıtay kararlarına rağmen bakanlığın eski tarihli verileri kullandığını iddia etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde sendika üye sayılarını açıkladı. Verilere göre bazı sendikalar, iş kolu barajı olan %1’lik eşiği aşamadı. Bu sendikalar arasında yer alan Enerji Çalışanları Sendikası (EÇS), Resmi Gazete’deki verilere göre %0.96 oranında kaldı.
EÇS Hukuk Danışmanı Uğur Güler, bakanlığın açıkladığı verilerin güncel olmadığını iddia ederek, istatistiklerin açıklanma tarihine itiraz etti. Güler, Yargıtay kararlarına rağmen bakanlığın mahkeme kararlarına uymadığını belirterek dava açtıklarını söyledi.
Güler, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “24 Temmuz’da açıklanan istatistiklerde sendikamızın bağlı olduğu iş kolunda %0.96 oranında gösterildiği belirtilmiştir. Ancak bu oran güncel üye sayılarımızı yansıtmamaktadır. Bakanlıktan yetkili kişilerle yaptığımız görüşmelerde, açıklamanın eski tarihli üye sayılarına göre yapıldığını kendileri de itiraf etmiştir.”
Güler konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, istatistiklerin Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihin bir gün öncesine ait olması gerektiğini söylüyor. Bu karar oy birliğiyle alınmıştır. Biz bu kararla birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapmış olduğumuz başvuruda, istatistiklerin eski tarihler esas alınarak açıklandığını söyledik. Güncel tarihte biz barajı geçmiştik. Aynı zamanda Ankara 4. İş Mahkemesi’nde yargılaması devam eden davamızı da açmış bulunmaktayız. Bakanlık açıkça içtihatlara aykırı davranmaktadır ve karar binlerce işçinin, emekçinin iradesini yok sayan bir sonuç doğurmuştur. İşçinin sendika kurma ve seçme hakkı Anayasa’dan ve kanunlardan gelmektedir. Biz kimseden bir lütuf beklemiyoruz, 18 Temmuz tarihinde barajı aşan sayıya ulaşmıştık fakat 24 Temmuz’da açıklanan istatistikler 16 Temmuz tarihinin verileri baz alınarak açıklanmıştır. Bu yanlıştan dönülmesini, Yargıtay kararlarına uygun hareket edilmesini ve hakkımız olanı istiyoruz.”
Haber Merkezi