Gürsu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yıl sonu etkinliği olarak öğrencilerin camiye çağrılmasına Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy tepki gösterdi. Toy, “Türkiye Maarif Modeli ile ÇEDES’i bir proje olmaktan çıkarıp bir eğitim sistemi haline getirmeye çalışan bakanlık, okul yerine camiyi, öğretmen yerine imamları öne çıkarıyor.” dedi.
Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, Gürsu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yıl sonu etkinlikleri kapsamında öğrencilerin camiye çağrılmasına tepki gösterdi.
Yapılan yazılı açıklamada Toy, “Türkiye Yüzyılında yıl sonu etkinlikleri ve mezuniyet törenleri yasaklanırken öğrenciler camilerdeki yıl sonu etkinliklerine çağırılıyor. Gürsu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bugün okullara gönderilen bir yazı ile öğrenciler kız ve erkek ayrı camilere yıl sonu etkinliğine davet edildi.Türkiye Maarif Modeli ile ÇEDES’i bir proje olmaktan çıkarıp bir eğitim sistemi haline getirmeye çalışan bakanlık, okul yerine camiyi, öğretmen yerine imamları öne çıkarıyor. Her ne kadar şekil yönünden; gönüllülük esaslı katılım, veli izin belgesi gibi kurallar yerine getirilecekmiş gibi görünse de uygulamada bu kuralların yerine getirilmediği geçmiş örneklerden bilinmektedir.” ifadelerini kullandı.
Geçmiş yıllarda sene sonu etkinlikleri kapsamında öğrenciler yıl boyunca edindikleri bilgi ve becerileri kültürel ve sanatsal etkinliklerle sergiliyorken, yeni Türkiye’de bilim, kültür ve sanatın okuldan kovulduğunu ve öğrencilerin tarikat ve cemaatlerin yöntemleriyle siyasi ve dini propangaya alet edildiğini dile getiren Toy, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin pilot uygulaması ÇEDES adı altında yürütülüyor. Bu uygulamalar Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin nasıl bir model olduğunun ve Türk Milli Eğitim sisteminin nasıl bir eksene kaydırıldığının göstergesidir. Bursa’da ÇEDES kapsamındaki çalışmalar, özellikle yoksul emekçi ailelerin yaşadığı Gürsu ilçemizde yoğunlaşmaktadır. Geçmişte Gülen cemaati gibi yapıların hedef aldiğı yoksul emekçi aile çocukları bu kez Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile hedef alınmaktadır. Aynı örgütlenme modeline sahip çıkıldığını gösteren bu uygulamalar kaygımızı artırmaktadır. Gülen cemaatinden miras kalan modeli uygulama hevesindeki bu kamu yöneticilerinin geçmişleri iyi araştırılmalıdır. Bilinçaltlarına yerleşmiş olan bu ve benzeri Fetö yöntemlerini uygulamaları engellenmelidir.” dedi.
Toy’un açıklaması şöyle;
Cumhuriyet devrimimizin bize miras bıraktığı aydınlanmacı, ilerici, çağdaş değerlerin etrafında, laikliği insanlığın en kıymetli birikimlerimden kabul eden bir anlayışla; din ve siyaset propagandası yapan, okullarımızı ve çocuklarımızı buna alet eden kişilere geçit vermeyeceğiz. Laik, bilimsel, kamusal eğitimi, çağdaş değerleri, Cumhuriyeti ve bize kazandırdığı birikimi savunmaya, korumaya devam edeceğiz.
Gürsu’daki yoksul emekçi ailelere çağrımızdır: Çocuklarımız için laik, çağdaş ve nitelikli eğitim olanaklarını sağlayamayanların, sizleri manevi değerlerimiz üzerinden sömürmesine ve çocuklarımızı cemaat tuzağına düşürmesine izin vermeyiniz. Eğitim-İş ve Cumhuriyet’in Öğretmenleri olarak her zaman yanınızda olacağız. Biliyoruz ki; çocuklarımız bizim geleceğimizdir.