Birleşik Kamu İş Bursa’dan “tasarruf paketi” tepkisi: Yediler bitirdiler, hesabı bize ödetecekler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi”ne tepki gösteren Birleşik Kamu İş Bursa İl Başkanı Özkan Rona, “Yediler bitirdiler hesabı bize ödetecekler. Kim yediyse hesabı onlar ödesin. İktidarı buradan uyarıyoruz. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak memurun; alın terinin, kazanılmış haklarının kesilmek istenmesine karşı alanlarda sonuna kadar mücadele edeceğimizi belirtiyoruz.” dedi.

Birleşik Kamu İş Bursa’dan “tasarruf paketi” tepkisi: Yediler bitirdiler, hesabı bize ödetecekler
Yayınlama: 15.05.2024
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi”ne bir tepki de Birleşik Kamu İş Bursa İl Başkanı Özkan Rona’dan geldi.

Paket içeriğinde kamu çalışanlarının kazanılmış sosyal ve ekonomik haklarını geriye götürecek adımlar bulunduğunu söyleyen Rona, paketin içeriğinde yer alan servis hizmetinin toplu taşıma olan yerlerden kaldırılmasına tepki gösterdi. Büyükşehirlerde ulaşım sorununun her geçen gün arttığına dikkat çeken Rona, ulaşım maliyetlerinin kamu emekçileri için yük oluşturacağına vurgu yaparken, özellikle hemşirelerin nöbet çıkışlarında evlerine gitmekte zorlanacaklarını söylerken, “Anayasa ile korunan ve kanun hükmünde olan Toplu Sözleşme ile kazanılan servis hakkımıza ve giyim yardımımıza dokundurtmayız.” dedi.

LOJMAN SAYISI ARTIRILACAK YERDE AZALTILIYOR

Lojman kiralarının ve sosyal tesis ücretlerinin rayiç bedel dikkate alınarak belirlenmesine dair konuşan Rona, birçok yerde ev kiralarının kamu görevlisi maaşlarının üzerinde olduğunu, ev kiralarında yaşanan fahiş fiyat artışlarıyla beraber memurların da barınma sorununun büyüdüğünün altını çizerek, “Kamu lojman kiralarının nispeten daha uygun olması bir nebze memurun barınma sorununa çözüm olmaktadır. Lojman sayısı artırılacak yerde elden çıkarılması kamu hizmetlerini aksatacak ve verimini olumsuz etkileyecektir.” ifadelerini kullandı.

İCRA DOSYALARI ADLİYEYE SIĞMAYACAK

Kamuda personel alımının emekli olan sayısı kadar sınırlandırılmasına da tepki gösteren Rona, personel açığının zaten had safhaya ulaştığını ve üç kişinin işini bir kişinin yaptığını ifade ederek, “Üç sene boyunca bu alanlarda personel sayısını sabit tutmak hizmetin kalitesini daha da düşürecek. Hastalara iki dakika değil bir dakikada arayla randevu verilecek, dersler öğretmensiz geçecek, kırk kişiye bir öğretmen durumu elli öğrenciye bir öğretmene geçecek, yargıda yıllar süren davalar daha da uzun sürelerde sonuçlanacak, icra dosyaları adliyeye sığmayacak boyuta gelecektir.” şeklinde konuştu.

“CUMHURBAŞKANININ UÇAK SAYISI AZALMAYACAK”

Tasarruf paketiyle beraber muhalefete geçen belediyelere para verilmeyeceğini ve iktidar partisi belediyelerinden kalan milyarlarca liralık borçla çalışamaz hale geleceklerini söyleyen Rona, “Ama Diyanet İşleri Başkanının makam arabası sayısı ve personel sayısı azalmayacak, cumhurbaşkanının uçak sayısı azalmayacak, iktidar bürokrasisine dağıtılan arabalar, korumalar, eşlerine verilen makam araçları, korumalar, yazlık-kışlık saraylar, jakuzili- sekiz banyolu makam odaları azalmayacaktır. Geçilmeyen köprülerin, inilmeyen havaalanlarının müteahhitlerine para ödemeye devam edilecektir.” dedi.

“KİM YEDİYSE HESABI ONLAR ÖDESİN”

Tasarruf paketiyle beraber Anayasanın ilk dört maddesinde bulunan sosyal devlet ilkesinin fiilen ortadan kaldırıldığını dile getiren Rona, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öte yandan hükümet bu paketi pandemi ve deprem ile süsleyerek ajitasyon yapmaktadır.  Kılıf baştan uyduruluyor. Dertleri söz verdikleri seyyanen zammı emeklilere vermemek, 3600 Ek-Gösterge verilmesi gerekenlere vermemek, kira desteğini vermemek, giyim yardımını vermemek, memur ve emekliye TÜİK’in uydurulmuş enflasyon oranları ile düşük zam vermek için hükümet şimdiden kendine bahane yaratmıştır.

11 trilyon 89 milyar TL’lik bütçede memurun kazanılmış hakları çerez parası sayılır diyoruz. IMF bile bu kadar vicdansızlık yapmadı. Yediler bitirdiler hesabı bize ödetecekler. Kim yediyse hesabı onlar ödesin. İktidarı buradan uyarıyoruz. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak memurun; alın terinin, kazanılmış haklarının kesilmek istenmesine karşı alanlarda sonuna kadar mücadele edeceğimizi belirtiyoruz. Hükümet tasarruf yapmak istiyorsa; yandaşa, tarikat ve cemaatlere, vakıflara, müteahhitlere, saraya, faize, rantiyeye, mültecilere bütçeden oluk oluk akan hortumlardan kesmelidir.”

Haber Merkezi