DEM Parti 54 bin usulsüz seçmene itiraz etti, YSK itirazı reddetti

DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüleri, 54 bin usulsüz seçmene dair itirazlarının reddedildiğine işaret ederek, vali ve kaymakamların AKP’nin seçim çalışmalarında yer aldığını açıkladı. 

DEM Parti 54 bin usulsüz seçmene itiraz etti, YSK itirazı reddetti
Yayınlama: 06.03.2024
A+
A-

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüleri Sevda Çelik Özbingöl ile Öztürk Türkdoğan, seçim güvenliğine dair partinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Aynı zamanda DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayı olan Türkdoğan, usulsüz seçmen taşınmalarına dair yaptıkları itirazların YSK tarafından reddedildiğini belirtti. Türkdoğan, büyük bölümü asker ve polislerden oluşan 54 bin seçmenin usulsüz olarak kaydırıldığını aktardı.

BİNLERCE SEÇMEN KAYDIRILDI

Türkdoğan, “Ağrı merkeze 4 bin 607 seçmen kaydırılmış. Bitlis Tatvan’a 708 seçmen, Diyarbakır Eğil’e bin 213 seçmen, Diyarbakır Kulp’a bin 985 seçmen, Hakkari Çukurca’ya 3 bin 602 seçmen, Hakkari Derecik’e 2 bin 107, Hakkari Yüksekova Esendere’ye 2 bin 19, Şemdinli’ye 2 bin 260 seçmen… Iğdır merkeze 4 bin 598 seçmen, Kars merkeze 4 bin 30, Siirt Eruh’a bin 357, Siirt Kurtalan’a bin 175, Siirt merkeze 6 bin 643, Şırnak merkeze 8 bin 287 ve diğer ilçeleri de saymadım. Biz bütün bu 31 merkezin tamamını tespit ettik, itirazlarımızı yaptık. Yaptığımız itirazlar ilgili il ve ilçe seçim kurulları tarafından reddedildi, daha sonra YSK tarafından da reddedildi” dedi.

İTİRAZLARIN HEPSİ REDDEDİLDİ

Türkdoğan, Ağrı merkezde sadece bir adrese bin 923 seçmenin kaydırıldığını belirterek, “Buna dair yaptığımız itiraza ne cevap verilmiş; ‘İtiraza konu kişilerin bir kısmının emniyet tedbirlerinin takviyesi için il Jandarma Komutanlığı’nın emrinde bir kısmının ise tatbikat ve operasyon faaliyetleri kapsamında 3. Komando Tugayı emrinde görevlendirildikleri, ayrıca verilen seçmen listesinin yeterli olmayacağı, itiraz edilen kişi bir adreste oturmuyorsa o kişinin nerede oturduğu ispat edilmesi’ denilerek reddedilmiş. İl Seçim Kurulu diyor ki; ‘bunların nerede oturduğunu söyleyin de araştıralım.’ Bu sizin göreviniz. Kamu bu görevi size vermiş. Bu itirazların hepsi reddedildi” diye kaydetti.

“KÜRT KENTLERİNDE AÇIK USULSÜZLÜK YAPILIYOR”

Konuya dair suç duyurularında bulunduklarını aktaran Türkdoğan, “Bu suç duyurusu süreci sadece bu işleri yapanlar değil, buralara usulsüz bir şekilde adresini kaydıran güvenlik personelleri hakkında da suç duyurusunda bulunduk. Türkiye’nin muhalefet partilerine sesleniyoruz; Doğu ve Güneydoğu’nda Kürt kentlerinde çok açık bir şekilde usulsüzlük yapılıyor ve bazı il merkezleri başta olmak üzere önemli ilçe merkezleri usulsüz seçmen kaydırmayla belediye seçimlerinde partimizden alınmak ya da iktidar partisi yönetimine geçirilmek isteniyor. Buna seyirci mi kalacak herkes? Elbette ki biz seyirci kalmayacağız” ifadelerini kullandı.

MA