TÖB-SEN Bursa’dan ÇEDES protestosu: Gericiliğe geçit vermeyeceğiz!

TÖB-SEN Bursa,İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde ÇEDES projesi ve Milli Eğitim Bakanı Tekin’i protesto etti.

TÖB-SEN Bursa’dan ÇEDES protestosu: Gericiliğe geçit vermeyeceğiz!
Yayınlama: 25.12.2023
A+
A-

TÖB-SEN Bursa, ÇEDES projesi ile bütçe görüşmelerinde cemaat ve tarikatlarla yapılan protokolleri savunarak “Sizin tarikat-cemaat dediğiniz bizim STK dediğimiz yapılarla toplasanız on tane protokolümüz vardır. Onlarla protokol yapmaya devam edeceğiz Çünkü onlar çocukların dağa çıkmasını engelliyor” diyen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i protesto etmek için Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Türkiye’de eğitim alanında yaşanan dinselleştirme adımları, bilim dışı müdahaleler ve tarikat ile cemaatlerin eğitim kurumlarına etkisinin arttığı vurgulan TÖB-SEN Bursa Temsilcisi Serkan Bebek, 12 Eylül darbesi sonrasında dini cemaat ve grupların desteklendiği, Kur’an kursları ve imam hatip okullarının yaygınlaştırıldığını belirtti. Bebek, AKP iktidarı döneminde eğitimi hem içerik hem de biçimsel olarak dini kural ve referanslara göre şekillendirme uygulamalarının somutlaştığı ifade etti.

“TEK DİN VE TEK MEZHEP ÜZERİNDEN ÖPRENCİLERE İDEOLOJİK DERLER YÜKLENMEYE ÇALIŞILIYOR”

Eğitimcilerin öğrencilere tek din ve tek mezhep üzerinden ideolojik değerlerin yüklenmesinin ve  farklı inanç ve mezhep sahibi velilerin yok sayılmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Bebek,  “Bütün bu söylemlerin özünde öğrencilere tek din tek mezhep üzerinden ideolojik değerleri yüklemektir.Bu adım aynı zamanda başka inanç ve mezhep sahibi velileri yok sayma, tek din tek mezhep dayatması olarak algılanmalıdır. Okullarımız maalesef uzun süredir siyasal İslam’ın dayatması ile  belli bir inanç ve mezhebi temsil eden zihniyetin kuralları ve uygulamaları ile karşı karşıyadır.Dini dernek ve cemaatlerle art arda yapılan protokollerin hedefi Cumhuriyet değerlerinin yarattığı başka inançlara karşı hoşgörünün ve laikliğin ortadan kaldırılmasıdır.” dedi.

 “4+4+4 İLE BAŞLAYAN KARANLIK ÇEDES İLE DEVAM EDİYOR”

4+4+4 eğitim düzenlemesi ile öğrencilerin karanlığa teslim edildiğini ve eğitimde fırsat eşitliğinin yok edildiği belirten Bebek, “4+4+4 düzenlemesi ile hız kazanan bilimsel, çağdaş, laik eğitimi sonlandırma hamlesi bir yandan ÇEDES ve tarikatlarla yapılan protokollerle çocuklarımız  karanlığa teslim edilirken bir yandan da MESEM, özel okulların sayısının her geçen gün artması eğitimde fırsat eşitliği yok edilerek, eğitim  sermayenin ve burjuva toplumunun değişen ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırılma sürecindedir.” şeklinde konuştu.