Medipol Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cafer Tanrıverdi’nin değerlendirmeleriyle, dijital ekranların artan kullanımının göz sağlığı üzerindeki etkilerini keşfedin. Göz kuruluğundan depresyona kadar uzanan sağlık sorunlarına dikkat çeken bu detaylı makalede, sağlıklı ekran kullanımı için pratik öneriler ve önemli tedavi seçenekleri sunuluyor.
2000’li yılların başından itibaren dijital teknolojilerin eğitim ve iş hayatına entegrasyonuyla, ekran kullanımı önemli ölçüde arttı. Medipol Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cafer Tanrıverdi, bu artışın, göz sağlığı başta olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabileceğini belirtiyor. Tanrıverdi, aşırı ekran kullanımının göz sağlığı sorunlarından depresyona kadar uzanan etkileri olabileceğine dikkat çekiyor.
Tanrıverdi, günlük hayatta sıklıkla kullanılan telefon, tablet ve bilgisayar ekranlarının neden olduğu en yaygın sorunun göz kuruluğu olduğunu ifade ediyor. Dikkatli ekran kullanımının kırpma refleksini azalttığını, bu durumun göz kuruluğuna yol açtığını belirtiyor. Bunun yanı sıra yorgunluk, uykusuzluk, baş ve göz ağrısı gibi sorunlarla birlikte, hastaların depresyona kadar sürüklenmesine neden olabilecek kronik sağlık problemlerine de işaret ediyor.
“HER SAAT BAŞI MOLA VERMEK ÖNEMLİ”
Doç. Dr. Tanrıverdi, sağlıklı ekran kullanımı için saat başı en az 15 dakika mola verilmesinin gerekliliğini vurguluyor. Mola sırasında hastaların çalışma ortamlarından uzaklaşmaları ve diğer dijital ekranları kullanmamaları öneriliyor. Bu önlemler, dijital cihazların neden olduğu göz yorgunluğu ve radyasyon etkilerini minimalize etmeyi amaçlıyor.
DOKTORA BAŞVURU VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Tanrıverdi, ekran maruziyetine bağlı sorunların devam etmesi veya artması durumunda mutlaka bir göz doktoruna başvurulması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, altta yatan bir refraksiyon problemi (kırma kusuru) olup olmadığının belirlenmesi ve gerekirse doğru gözlük reçete edilmesi gerektiğini vurguluyor. Kuru göz problemi için uygun tedavilere başlanabileceğini, ağır durumlarda ise özel tedavilerin gerekebileceğini ekliyor.
İHA