Bursa’da belediyeler hayvan refahına bütçe ayırmıyor

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü için düzenlenen basın toplantısında konuşan Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, “Bursa’da büyükşehir dahil 18 belediye var. Bu belediyelerin sadece 6 tanesinde Veteriner İşleri Müdürlüğü var. Geri kalan 12 belediyenin 6 tanesinde kısırlaştırma barınaklarda az sayıda da olsa veteriner hekim ve yardımcı personel tarafından yapılıyor.” dedi.

Bursa’da belediyeler hayvan refahına bütçe ayırmıyor
Yayınlama: 04.10.2023
A+
A-

Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO), 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü nedeniyle İTÜ Evi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

BVHO Başkanı Melike Baysal basın toplantısında veteriner hekimlerin meslek sorunlarına ve hayvan refahına yönelik bilgilendirmede bulundu.

Veteriner hekimlerin sağlıkta şiddete çok sık maruz kaldığını söyleyen Baysal, kendi meslek gruplarının kanuni haklardan yararlanamadığını ifade etti.

BURSA’DA YABAN HAYATI TEHLİKE ALTINDA

Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün yalnızca evcil hayvanlar ya da çevrede görebildiğimiz hayvanlarla sınırlı olmadığını dile getiren Baysal, doğal yaşamın içindeki bütün hayvanlara dikkat çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Hayvanların doğal yaşam alanlarından uzaklaştırıldığına dikkat çeken Baysal, “Özellikle Bursa’da Alan Başkanlığı nedeniyle gündemde olan Uludağ, ve TEKNOSAB nedeniyle Gölyazı, her ikisi de yaban hayatı yönünden çok önemli bölgeler ve şu anda gerçekten tehlike altında.” dedi. Baysal, ekolojik dengenin bozulması nedeniyle halk sağlığının da ciddi tehlike altında olduğunu aktardı.

BELEDİYELER YETERSİZ KALIYOR

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin Veteriner İşleri Müdürlüklerine dair bilgi veren Baysal, “Bursa’da büyükşehir dahil 18 belediye var. Bu belediyelerin sadece 6 tanesinde Veteriner İşleri Müdürlüğü var. Geri kalan 12 belediyenin 6 tanesinde kısırlaştırma barınaklarda az sayıda da olsa veteriner hekim ve yardımcı personel tarafından yapılıyor.” şeklinde konuştu.

Dağ bölgesindeki belediyelerde veteriner hekimin bile olmadığını açıklayan Baysal, hayvan popülasyonunun artmasına rağmen kısırlaştırma işlemlerinin bu artışı karşılayacak şekilde artırılmadığını söyledi.

Belediyelerin hayvan refahı için bütçe ayırmak istemediğini dile getiren Baysal, Uludağ Üniversitesi’nde bulunan Hayvan Hastanesi’nin de bütçe yetersizliği nedeniyle sahipsiz hayvanlara artık tedavi edemediğini açıkladı.

Baysal, “Hayvanları sevmek zorunda değiliz belki ama varlıklarına ve yaşam haklarına saygı duymak zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi