İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Osmangazi Belediyesi tarafından yürütülen Osmangazi Meydanı Projesi’nin kente ulaşımı kolaylaştıracağı ve trafiği azaltacağı yönündeki beyanatların gerçeği yansıtmadığını açıklayarak, otoparkın trafik yoğunluğunu arttıracağını ve BursaRay’a aktarma istasyonu yapılma şansının kaybedildiğini söyledi.
İMO Bursa Şubesi, Osmangazi Belediyesi tarafından 2011 yılında kamulaştırma çalışmaları ile başlayan 40 bin metrekare inşaat alanı bulunan, 2 bin araçlık otopark, meydan, cami ve sosyal yaşam alanları olacağı belirtilen Osmangazi Meydanı Projesi’nde yürütülen hatalı sürece dair görüşlerini açıkladı.
Önceki yıllarda kent meydanı olarak yapılacağı duyurulan ve 2008 yılında dev bir AVM’ye dönüşen Kent Meydanı’nın hatırlatıldığı açıklamada, projenin bölgedeki yoğunluğu artıtdığı, kent merkezine ulaşımı zorlaştırdığı ve yeşil Bursa’dan beton Bursa’ya geçişin sembolü olduğu belirtildi. Projede 250 kilometre bisiklet yolu ve toplum 4 bin 200 bisikletlik 7 bisiklet otoparkı yapılması öngörüldüğü ifade edilirken, “Bisikletin yerine özel otomobillerin kent içine girmesini cazip hale getirecek, trafiği kördüğüm yapacak kent meydanı altına 4 katlı, 2000 araçlık otopark yapılıyor. Bütün şehircilik esasları ihlal edilerek bölgeye yapılan projeler ‘Yeşil Bursa’ya’ dönüşü daha da zorlaştırıyor.” ifadelerine yer verildi.
Meydanın kentte yaratacağı etkileri ele alan Yönetim Kurulu, projenin ulaşım açısından ciddi risk barındırdığını vurgulayarak, kent merkezlerine bireysel araçlarla ulaşımın yerine toplu ulaşımın cazip hale getirilmesi gerektiği dile getirildi.
Açıklamada şu sözlere yer verildi:
“Trafiğin sıkışık olması otomobil kullanımını ne yazık ki azaltmıyor. Kent merkezine otomobil ile girişlerin cazip olmaktan çıkarılması, vatandaşların otomobillerini park edecekleri yeni alanların yaratılmaması gerekiyor. Böylece raylı ya da lastik tekerlekli toplu taşıma araçlarına yönleneceklerdir. Bu yöntem birçok Avrupa ve ABD şehrinde uygulanmış ve iyi sonuçlar alınmıştır. Şehir merkezlerine bu yüzden açık veya katlı otopark yapılmamalı. Bizim kentlerimizde özelliklede Bursa’da her yere kolaylıkla park edilebilmesi araç trafiğini azaltmak yerine arttırıyor. Osmangazi Belediyesi’nin inşa ettiği meydana yapılan dev otoparkın şehir içi trafik sıkıntısını büyük ölçüde çözeceği beyanatlarının doğruluğu bu nedenle sorgulanmalı. Tüm bu uygulamaların sonucuna baktığımızda; bölgeye BursaRay Aktarma merkezi yapılma fırsatı 2 kere kaçırıldı. Birincisinde AVM yapıldı, ikincisinde bu devasa yeraltı otopark inşa edildi. Bunun için 1000’ e yakın fore kazık imalatı yapıldı. Kentin tamda merkezine böyle büyük bir katlı otopark, ileride o bölgeye özel araç ile girmeyi kolaylaştıracağından trafik sıkışıklığını da çok büyük oranda arttırdığını göreceğiz.”
Bir kentin en önemli yaşam alanının meydanlar olduğuna dikkat çeken İMO Bursa Şube Yönetim Kurulu şunları dile getirdi:
“Meydan, toplumsal yaşamın şeklini ve taleplerini, yönelimlerini yansıtan mekanlardır. Mekanla onda/onu yaşayanlar arasında karşılıklı bir biçimlendirme etkisi söz konusudur. Topluluğun en gözde mekanı olması ilgisiyle toplumsal yönüne hep dikkat çekilmiştir. İnsanların ilgi ve beklentileri mekanın yapılanışında etkin olduğu gibi insanların duyarlılık ve algısının şekillenmesinde kent meydanları belirgin şekilde etki yaratmaktadır. Dünyadaki farklı meydan örneklerine baktığımızda bu canlılığı, renkliliği görüyoruz. Amacımız yeni kütleler, yoğunluklar yaratmak yerine yaşam alanları, vatandaşın mutlu olacağı alanlar inşa etmek olmalı.”