Meclis’teki muhalefeti eleştirilen CHP’li Kayışoğlu: Sanatla da siyaset yapabiliyorum

Meclis’te protesto amaçlı söylediği şarkılar nedeniyle eleştirilerin hedefinde olan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Ben mutluyum, gururluyum ve sanatla da siyaset yapabiliyorum. Bugüne kadar da çok takdir aldım” dedi.

Meclis’teki muhalefeti eleştirilen CHP’li Kayışoğlu: Sanatla da siyaset yapabiliyorum
Yayınlama: 08.06.2023
A+
A-

Son günlerde Meclis’teki muhalefet biçimi nedeniyle eleştirilerin odağındaki CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Cüneyt Özdemir’in sunduğu programa katılarak eleştirilere yanıt verdi.

Seçim dönemi nedeniyle kendisine yönelik algı kampanyasının başlatıldığını söyleyen Kayışoğlu, videoların belirli kısımlarının kesilerek algı yaratıldığını ve insanların da bu nedenle çok kolay hakaretler edebildiğini söyleyerek, “Daha öncede yaşadık, seçim döneminde de çok yaşadık ve kesinlikle doğru bulmuyoruz. O video sanki şimdi Meclis’te söylenmiş gibi yayınlanıyor.” dedi.

“SANAT HER ZAMAN ELEŞTİRİR”

AKP iktidarı döneminde sanat ve kültür alanında baskıların arttığını dile getiren Kayışoğlu, “Üniversitelerdeki bahar şenlikleri yasaklandı, Rock festivalleri yasaklandı, skeçler yasaklandı, Aynur Doğan’ın yıllardır Bursa’da gerçekleştirdiği konser 2022’de yasaklandı. Gece müzik yasakları koronavirüs sonrasında kalıcı hale geldi. Kocaeli’de de yasaklandı, 2022 yılında Genel Başkanımız Grup Toplantısı’nda Aynur Doğan’ın Gönül Yarası filminde söylediği ağıtın anlamını söyledi herkeste duygulandı. Müzik evrenseldir ve sanat her zaman eleştirir.” dedi.

Meclis’te protesto amacıyla söylediği şarkılar sonrası hem AKP’li hem de MHP’li vekillerin de kendisini tebrik ettiğini ve konuyu çok güzel açıkladığını söylediklerini ifade eden Kayışoğlu, “Beğenmeyenlere saygı duyuyoruz ancak küfürler ve hakaretler algı operasyonuna dönüşünce hoş olmuyor tabi ki.” sözleriyle kendisine yönelik hakaretlere tepki gösterdi.

“KADIN VE ÇOCUK HAKLARI KONUSUNDA YAPTIĞIM KONUŞMALAR GÜNDEM OLMADI”

Avukat olması nedeniyle Meclis’te kadın hakları ve çocuk hakları konularında da konuşmalar yaptığını ancak bunların gündem olmadığına dikkat çeken Kayışoğlu, “Sanat her zaman eleştirir. Sanat iktidara karşıdır, doğruyu söyler, evrenseldir ve aykırıdır. Sanata saygı duyulur ve yüzyıllarca da yaşar” şeklinde konuştu.

Bursa’nın önemli kültürel miraslarından olan Hacivat ve Karagöz mizanseni ile bütçe değerlendirmesi yaptığını da hatırlatan Kayışoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü bizler teorik cümleler kuruyoruz rakamlar veriyoruz. Onlarca, yüzlerce kanun teklifimiz, önergemiz raflarda duruyor kimseler dinlemiyor. Sanatın çok güçlü bir dili var. Ama birden bire yüce Meclis’e bu yolla hakaret edilmesi hiç hoş değil. Bağırarak, küfrederek yumruk mu atalım? Yüce Meclis’e yakışan bu mudur? Yoksa sanatla da bir şeyleri hak etmiyor mudur? Atatürk demiyor mu, ‘Herkes bakan ve cumhurbaşkanı olabilir ama sanatkar olamaz’. Bende de bu yetenek var. Ben mutluyum, gururluyum ve sanatla da siyaset yapabiliyorum. Bugüne kadar da çok takdir aldım”

NE OLMUŞTU?

RTÜK’ün Halk TV’de Grup Yorum’un eski solisti ve CHP eski Milletvekili Hilmi Yarayıcı “Cemo” adlı türküyü seslendirmesi nedeniyle ceza vermesi üzerine Kayışoğlu Meclis kürsüsünden “Dadaloğlu” şarkısını söyleyerek cezalara tepki göstermişti.

Kürt sanatçı Aynur Doğan’ın konserinin yasaklanmasına da tepki gösteren Kayışoğlu Meclis’te hem Doğan’ın “Dar Hejiroke” isimli şarkısını hem de Sertab Erener’in “Every Way That I Can” şarkısını söyleyerek konser yasağını protesto etmiş ve Erener’in şarkısını söylemenin yasak olmamasına karşın Doğan’ın şarkısını söylemenin yasak olduğuna dikkat çekmişti.

Haber Merkezi