Bursa Şehir Hastanesi beklenen Marmara depremine hazır değil

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından bölgede pek çok hastane yıkılın acil sağlık hizmetleri büyük oranda aksadı. 2019 yılında Sayıştay raporlarında yer alan tespitlere göre beklenen Marmara depreminde de Bursa Şehir Hastanesi benzer bir tabloya sahne olacak. Raporlara göre hastanede deprem izolatörleri yeterli sayıda değil, kat yükseklikleri projede yer aldığı şekilde uygulanmamış, hastane jeneratörünün kapasitesi yetersiz.

Bursa Şehir Hastanesi beklenen Marmara depremine hazır değil
Yayınlama: 14.03.2023
A+
A-

Zehra Değirmenci

6 Şubat depremlerinin ardından gözler beklenen Marmara depremine çevrildi. Marmara depreminden etkilenecek şehirlerin başında gelen Bursa’da ise Sayıştay raporlarına göre 2019 yılında hizmete açılan Bursa Şehir Hastanesi bile depreme hazırlıklı değil.

Sağlık Bakanlığı 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’nda, Bursa Şehir Hastanesi projesi kapsamında yapılmayan veya eksik yapılan imalat örnekleri yer aldı.

Rapora göre depremin şiddetinin azalmasına yardımcı olan ve sarsıntı yoğunluğunu büyük oranda engelleyen deprem izolatörleri yeterli sayıda yerleştirilmedi.

Proje planında bulunan “Hasta bakım alanlarının büyük bir kısmında kenarlarda alçıpan göbekte perforeli alüminyum asma tavan, sisteminin kullanılması, ana giriş holü, dekorasyon gerektiren tavanlar ve panel modüllerine uygun olmayan odalarda açı asma tavanın kullanılması, genel tuvaletlerde laboratuvar steril alan, yoğun bakım ünitesi ve ameliyathane gibi odalarda alüminyum asma tavan kullanılması planlanmaktadır” ifadeleri yer alıyor. Ancak bu şartlar da uygulanmış değil. Hasta bakım alanlarının büyük bir kısmında istenilen kenarlarda alçıpan göbekte perforeli alüminyum asma tavan kullanılması gerekirken, bunun yerine alçıpan asma tavan yapıldı.

KAT YÜKSEKLİKLERİ PROJEYE UYGUN DEĞİL

Genel tuvaletlerde, laboratuvar, steril alan, yoğun bakım ünitesi gibi oda tavanlarında alüminyum asma tavan kullanılması istenilmiş ancak alçıpan asma tavan yapılmış. Ameliyathane tavanında istenilen alüminyum asma tavan yerine yine alçıpan asma yavan yapılmış.

Hastanenin ek projesinde Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri (YGAP) binasında kat yüksekliklerinin 5 metre olduğu bilgisi verilmiş. Ancak Sayıştay raporlarına göre bodrum kat 3.90, 1 ve 2. kat 4.20 metre yapılmış. Ayrıca YGAP proje kotlarının uygulama ile örtüşmediği tespit edilmiş.

Yine şartnameye göre 37 jeofizik profil serimi yapılması gerekirken, 10 tane yapılmıştır.

Deprem anında elektrik hatlarının kullanılamaz hale gelmesiyle devreye girecek olan jeneratörlerin hastane kurulu gücünün yüzde 70’ini karşılayacak güçte olması gerekirken, bu kapasitede olmadığı yine yapılan tespitler arasında.

BURSA’DAKİ KAMU VE ÖZEL HASTANELER DEPREME DAYANIKLI MI?

Konuya dair değerlendirmede bulunan CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan ise Sağlık Bakanlığı’na defalarca Bursa’daki kamu ve özel hastanelerin depreme dayanıklı olup olmadığını sorduklarını şimdi yinelediklerini söyledi.

6 Şubat depremlerini hatırlatan Özkan, “6 Şubat’taki depremden sonra gördük ki bölgede birçok kamu ve özel hastaneler yıkıldı veya kullanılamaz hale geldi. Başta acil sağlık hizmetleri olmak üzere sağlık hizmetleri aksadı.” dedi.

Bilim insanlarının Marmara depremi için yaptıkları uyarılara dikkat çeken Özkan, “Burada defaatle sorduk ve bugün tekrar soruyoruz. Sayıştay raporlarına örneğin Bursa Şehir Hastanesi’yle ilgili çok ilginç saptamalar yansımıştır. Bunlar nedir? Örneğin 37 jeofizik serimi yapılması gerekirken, 10 tane yapılmış. Ek projede kat yüksekliklerine uyulmamış ve en önemlisi de deprem izolatörleri yeterli sayıda burada kullanılmamış. Buradan çağrımdır, tekrar Sağlık Bakanlığı’na soruyorum. Bursa’da Marmara’daki özel ve kamu sağlık kurumları depreme hazırlıklı ve dayanıklı mıdır?” şeklinde konuştu.