Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından paylaşılan videoda deprem bölgesine gönderilmek üzere Bursa’daki meslek liselerinde çadırlar üretildiği aktarılmıştı. Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy çadırların Bursa’da üretilmediğini, Gaziantep’ten Bursa’ya getirilerek logo basıldığını ve daha sonra bölgeye gönderildiğini açıkladı.
6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından Türkiye’nin her yerinde yurttaşların dayanışması sonucu toplanan yardımlar deprem bölgesine gönderilerek depremzede yurttaşların yaralarının sarılması sağlandı.
Milli Eğitim Bakanlığı da meslek liselerinde öğrenciler ve öğretmenler tarafından çadır ve uyku tulumu gibi ihtiyaçların üretilerek bölgeye gönderildiğini söyledi. Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy bugün bir basın açıklaması yaparak, bölgeye gönderilen yardımların arka planına dair önemli bilgiler paylaştı.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından Bursa Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde atölyeler kurulduğu, metal aksamlarının üretimi bu okuldaki atölyelerde, kumaş malzemesi ise Osmangazi Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin atölyelerinde dikildiği, AFAD standartlarında üretilen çadırların tırlara yüklenerek 410 adet afet çadırı 22 Şubat’ta Bursa’dan deprem bölgesine gönderildiğinin yer aldığı bir video da paylaşılmıştı. Reklam filminde öğrenci ve öğretmenlerin atölyelerde kaynak yaptığı, dikiş diktiği, çadır ve uyku tulumu ürettiği videoların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Toy, “Bu filmler yardımlaşmanın, üretkenliğin, Meslek Liselerinin işlevselliğini anlatan tanıtım filmleri gibi görünse de aslında düzenbazlığın, fırsatçılığın ve vicdansızlığın filmleriydi.” dedi.
Bursa’da üretildiği iddia edilen çadırların aslında Bursa’da üretilmediğini dile getiren Toy, “Ne Ömer Halisdemir Meslek Lisesi’nde metal aksamı üretilmiş, ne de Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kumaşları dikilmişti. Toplum böylesine büyük acılar çekerken, yüz binlerce yurttaş ağır kış koşullarında geceyi sokakta geçirirken, hastalar, yaşlılar, kadınlar ve çocuklar çadıra ihtiyaç duyarken Milli Eğitim Bakanlığı deprem bölgesinden satın aldığı çadırları Gaziantep’ten Bursa’ya göndermiş, satın alınan bu çadırlar Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde açılarak üzerlerine MEB logoları yapıştırılmış ve yeniden paketlenerek tırlarla deprem bölgesine gönderilmiştir.” şeklinde konuştu.
Bakanlığın, barınma ihtiyacının acil olduğu Maraş ve Hatay’a 1,5 saat mesafede bulunan Gaziantep’ten satın aldığı çadırları bölgeye sevk etmek yerine, logo bastırmak için Bursa’ya gönderdiğini söyleyen Toy, bu yolla hem zaman kaybedildiğini hem de yüz binlerce liralık kamu zararına neden olunduğunu açıkladı.
Toy, Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde üretildiği söylenen uyku tulumlarının da bir başka şehirden satın alınarak Meslek Lisesinde üretilmiş gibi bölgeye gönderildiğini söyledi.
Bakanlığın halkı aldatmaya yönelik daha önce de Covid-19 salgını döneminde benzer bir yönteme başvurduğunu aktaran Toy, “Covid-19 sürecinde 5 milyon adet antijen kiti üretecek tesisin kurulduğu ve üretime başlaması için 600 bin TL’lik cihaz satın alındığı, onaylar alınarak kısa sürede üretime başlanacağı söylenen Otomotiv İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bugüne kadar tek bir antijen kiti bile üretilmemiştir. Maske ürettiği açıklanan kimi Meslek Liselerinin ise cerrahi maskeleri satın alarak üretilmiş gibi sattıkları da bilinmektedir.” diye konuştu.
Toy, bu skandala karışan Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevlileri ve bahsi geçen okul müdürleri için de yasal sürecin başlatılması gerektiğini söyledi.
Geçtiğimiz günlerde Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde bir Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve altı personelin açığa alınarak kapsamlı bir soruşturma başlatıldığını söyleyen Toy, “Bu soruşturma kapsamında 2020 yılından bugüne kadar yapılan okul güçlendirmesi, yıkılan okulların hurda diye tabir edilen geri dönüşüm malzemelerinin akıbeti ve bir takım okul ihalelerinin, kapsamlı bir şekilde araştırıldığı süreci biz de Eğitim-İş olarak yakından takip etmekteyiz.” açıklamasında bulundu.
Bursa İl Milli Eğitim Müdürü iken Hatay’a atanan Serkan Gür’e dair konuşan Toy, şunları söyledi:
“Birkaç gün önce görevden alındığı söylenen önceki İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür aslında görevden alınmamış, Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine getirilmiştir. Şayet söz konusu süreç ortaya çıkan yolsuzlukların sonucunda bir yaptırım süreci olsa da Serkan Gür bir İl’e Milli Eğitim Müdürü olarak atanmaz, geçmişteki yüzlerce örnekte olduğu gibi görevden alınarak kızağa çekilirdi. Bu nedenle Serkan Gür’ün Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevinden Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine atanmasının bir yaptırım değil, doğrudan temin sınırının 5 milyon TL olduğu afet ve OHAL bölgesinde ödül gibi bir atama olduğunu değerlendirmekteyiz. Serkan Gür Millî Eğitim Bakanlığı’nın Bursa’daki çadır skandalının paydaşı ve yürütücüsü olarak görev yapmış, bu suça da ortak olmuştur.
Bursa İl Milli Eğitimde ortaya saçılan bu kirliliğin önümüzdeki günlerde daha da büyüyeceğini, yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin kapsamının genişleyeceğini ön görmekle birlikte Eğitim-İş olarak bu süreci yakından takip edecek, tüm sorumluların hesap vermesini sağlayacağı derinliğe ulaşması için cesaretle mücadele edeceğimiz bilinmelidir.”
Haber Merkezi