196 aydın ve akademisyenden Fernas işçilerine destek

96 aydın ve akademisyen, Fernas işçilerinin yasal ve anayasal haklarının tanınması için ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Fernas işçileri, net ve sade talepleri için çalışma hayatlarının normalleşmesini talep ediyorlar. Yeni anayasaya kalmadan mevcut olandaki haklarını kullanmak istiyorlar. Siyasetin samimiyetinin sınanacağı yer, tam da bugün Fernas işçilerinin yasal ve anayasal talepleridir” denildi.

196 aydın ve akademisyenden Fernas işçilerine destek
Yayınlama: 16.10.2024
A+
A-

Manisa’nın Soma ilçesinde AK Partili Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas Madencilik’te çalışırken Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçilere, eylem ve açlık grevi yaptıkları Kurtuluş Parkı’nda dün polis müdahale etti. 37 işçi gözaltına alındı.

Aralarında Tanıl Bora, Korkut Boratav, Aziz Çelik ve Raşit Tükel gibi isimlerin yer aldığı 196 aydın ve akademisyen, “Fernas madencilerinin tarafındayız” başlıklı ortak açıklama yaptı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Ülkemizin dört bir yanında sanayi ve madencilik yayılırken bu yayılmaya kuralsızlık ve insana yakışmayan çalışma koşulları eşlik etmektedir. Madencilerin bunun bedelini canlarıyla nasıl ödediğini daha on yıl önce Soma’da gördük. Şimdi de aynı havzanın bir başka madeninden madenciler, aynı kadere mahkum olmamak için mücadele ediyor. Aynı anda ülke gündemine yeni anayasa tartışmaları giderek daha fazla otururken, aşağıda imzası bulunan bizler diyoruz ki, uygulanmayan yasaları, anayasayı tartışmaya, daha sağlam bir hukuk düzeni istemeye Fernas madencilerinin taleplerinden başlayalım: Güvenli çalışma koşulları, havza ortalamasında maaş, sendikal haklarının güvence altına alınması.

Fernas madencilerinin talepleri tamamen yasal ve anayasal haklarının tanınmasıyla ilgilidir. Fernas işçileri, bu net ve sade talepler için çalışma hayatlarının ‘normalleşme’sini talep ediyorlar. Yeni anayasaya kalmadan mevcut olandaki haklarını kullanmak istiyorlar. Siyasetin samimiyetinin sınanacağı yer, tam da bugün Fernas işçilerinin yasal ve anayasal talepleridir.

İnanıyoruz ki bu taleplerin karşılanması bugün ülkenin demokratikleşmesini umut eden her kesim açısından önemli bir gösterge olacaktır.

Fernas madencilerinin tarafındayız.”